Informatief
Start Vakantie Diabetes Internet_computer Game Tv_Radio Ongein xXx Informatief Muziek Startpagina

 

 

 

Je loopt tegenwoordig een behoorlijke kans om "rotzooi" via je internetverbinding je pc binnen te halen en hoe langer online, hoe groter die kans.
Wat bedoel ik met "rotzooi"? Nou o.a. virussen, wormen, trojan horses, dialers, adware, spyware en spam.
Je pc('s) 100% beveiligen is echt onmogelijk, maar je kunt het risico behoorlijk verminderen.

1 - Let op wat je doet.
- Let op wat je op internet doet, klik niet lukraak op elke "ok" knop maar kijk eerst eens goed waar je toestemming voor geeft.
- Klik liever op het kruisje rechtsboven van een popup window dan op een van de knoppen. Zelfs [Cancel] of [Annuleren] kan [Ok] betekenen!
Sluiten met ALT  F4 tegelijk indrukken werkt ook goed.
- Plaats op forums etc. geen prive gegevens. Dit kan door kwaadwillende misbruikt worden.
Plaats dus nooit je volledige naam of adres.
Bij de postcode volstaan meestal de eerste 4 cijfers, ze kunnen dan wel je woonplaats achterhalen, maar niet de straat.
Plaats niet overal je emailadres. Zie punt 9 - spam.
Plaats niet je volledige IP of mac adressen.
- Pas op voor phishing-mails. Zie punt 10 - phishing

2 - Blijf up to date.
Haal al dan niet automatisch steeds de laatste updates bij Microsoft om lekken te dichten. Klik in IE > Extra > Windows Update en installeer alle security updates en patches.
Als je je Windows producten niet up-to-date houd, is het mogelijk dat een plaatje met de extensie .jpg of .jpeg via een "bufferoverflow" fout een virus o.i.d. op je computer zet.
Voor andere grafische formaten of geluids formaten is dit nog niet zo. (Hoewel bij een oudere  Russische IE (5 en 5.5) kan zelfs een .bmp gevaarlijk zijn.)
Houd ook in de gaten dat filmpjes vanuit RealPlayer en Windows Media Player websites kunnen oproepen, die op hun beurt kwaadaardige code in je pc kunnen loslaten.

3 - Beveiligings instellingen.
Omdat de meeste mensen gebruik maken van Internet Explorer wordt deze door hackers ook het meest aangevallen.
Je kan via "Extra > Internet Opties-Beveiliging > Aangepast niveau" diverse zaken aanpassen. Zet je echter de beveiliging te hoog dan worden sommige websites niet meer (goed) weergegeven. bv door "Uitvoeren van scripts uitschakelen" aan te vinken.
Je zou wel de volgende settings kunnen controleren / aanpassen:
- ActiveX met handtekening downloaden = vragen.
- ActiveX zonder handtekening downloaden = uitschakelen.
- ActiveX-bestuurselementen die niet zijn gemarkeerd = uitschakelen.
- Plakbewerkingen via script toestaan. = uitschakelen (of vragen)

3 - Virussen.
Installeer een Anti-virussoftware en zorg dat je die minstens éénmaal per week voorziet van de recentste updates. Vaker controleren voor updates is uiteraard beter.
Antivirusprogramma's met autoupdate functie controleren vaak 1 of meerdere malen per dag op updates.
Tegenwoordig verspreiden 95% van de virussen zich via E-mail attachments. Stel daarom je Anti-Virussoftware zo in dat deze alle emails scant zowel in als uitgaande.
Er zijn verschillende producenten van deze software, de mensen die krap bij kas zitten kunnen gebruik maken van AntiVir of AVG Deze zijn  gratis.
Je kunt ook gebruik maken van online virussscanners. Pas op dit is geen alternatief voor een antivirusscanner op je pc, maar alleen ter aanvulling.
Online virusscanners: Trend Micro - PandaActiveScan - McAfee Freescan

Omdat veel virussen geschreven worden voor Microsoft software (Internet Explorer en Outlook) kan het gebruik van alternatieve software soms veel ellende voorkomen.
Alternatieve browsers zijn bv: Mozilla of Firefox en Opera
Alternatieve emailclients zijn bv: JBMail Klein, veilig, gratis voor 1 account. Sorteren gewenste/ongewenste emails Foxmail. Uitgebreid, gratis, Spamfilter onboard.

4 - Firewall
Installeer een Firewall. Deze beschemt je tegen indringers (hackers), door niet gebruikte poorten dicht te zetten. Zit je achter een router met een ingebouwde Firewall (dat is bijna altijd) stel deze dan goed in en je hoeft  geen software Firewall meer op je pc("s) te zetten. Het mag wel.
Windows XP heeft er een ingebouwd.  Dit is een eenvoudige eenrichtings firewall en je moet hem niet aanzetten als je op een intern netwerk zit, achter een router bv, want hij blokkeert intern netwerk verkeer.
Aktiveren: Start > configuratiescherm > netwerkverbindingen. Klik  met de rechter muisknop op je verbinding en kies eigenschappen. Bij tabblad "geavanceerd" zie je bovenaan "firewall voor internetverbindingen" Deze moet je aanvinken.
Na de installatie van Service Pack 2 (SP2)  voor Windows XP is de firewall veel beter.
Bekende leveranciers van Firewall's zijn Norton, McAfee en Zonelabs
Gratis Firwall's zijn oa: ZoneAlarm , Outpost , Kerio en Sygate Personal Firewall
Op deze pagina's kun je checken welke poorten je open hebt staan. Shields UP , Sygate

5 - Dialers
Mensen die werken met een inbelverbinding (analoog of ISDN modem) kunnen zich met een klein programmaatje beschermen tegen dialers.
Een dialer installeert zich op je pc en belt naar dure nummers i.p.v. uw normale inbelverbinding met de provider, meestal (0903, buitenlandse lijnen,...). Vaak gaat het hier om spelsites of om sites met inhoud alleen voor volwassenen.
Er bestaan speciale anti-dialer programma's, bv Dialer Detect. dit is in het Nederlands en heeft dus als voordeel dat het eerder specifiek Nederlandse dialers zal herkennen dan de andere programma's. Gelukkig bestrijden programma's als Ad-Aware en Spybot Search & Destroy ook dialers

6 - Adware & Spyware
Ad- Spyware - kleine programma's die je ongevraagd lastig vallen met reclamepop-up en stiekem informatie verzamelen over je surfgedrag en dit doorsturen . Deze software die ongevraagd op onze pc terecht komt vertraagt onze PC en Internetverbinding.
Dikwijls worden deze programma's meegeïnstalleerd op je harde schijf als je gratis software installeert Bv KaZaa.
Spyware kan trouwens niet alleen via het Internet op je pc terechtkomen. Er zijn gevallen bekend van spyware die in software zat die meegeleverd werd bij hardware van bekende fabrikanten.

Er zijn enkele programma's op Internet te vinden waarmee je spyware software op je computer kan vinden en verwijderen.
Zeer goed getest door de consumentenbond Microsoft® Windows AntiSpyware (Beta) (Alleen Windows 2000, 2003 en XP)
Een goed gratis programma is Ad-Aware van het Duitse Lavasoft. Dit programma speurt je computer af naar alle sporen die naar ad- spyware wijzen. Gevonden bestanden kan je verwijderen en (indien je de backup-functie gebruikt hebt) eventueel weer terugzetten. Dit terugzetten kan nodig zijn omdat veel programma's die spyware in zich hebben niet werken zonder deze spionage-module. Je kan achteraf dan nog altijd besluiten toch het betreffende programma te draaien en de "spionage" maar op de koop toe te nemen.
Behalve Ad-Aware is ook Spybot Search & Destroy een goed programma en voor de  echt moeilijke zaken zijn er Cws-shredder en HijackThis.
Er is ook een programmaatje van Nederlandse makelij dat diverse van de genoemde programma's combineert en zo een perfect "programma" vormt: HitmanPro (Alleen Windows XP en 2000)

Wil je besmetting voorkomen gebruik dan SpywareBlaster of SpywareGuard
Spywareguard & SpywareBlaster werken hetzelfde als een virusscanner maar dan voor spyware, regelmatig updaten van de genoemde programma's is een vereiste.
StartupMonitor is een klein (140KB) en gratis programmaatje dat je waarschuwt als er iets nieuws wil opstarten met Windows. Er start dus niets meer zonder je kennis en toestemming.

Controleer voor je een programma installeert of er ad-spyware inzit. Let dus op wat er in de privacyvoorwaarden staat en wat er geïnstalleerd wordt.
Er is ook een speciale website: Spychecker Daar is een database met de namen van ad-spyware programma's. In het geval van spyware is het eenvoudig: niet installeren. Adware is een ander verhaal. Elk programma met een banner in beeld valt onder de noemer adware en lang niet altijd betekent dit, dat je bespioneerd wordt. Bij twijfel kun je het beste naar een alternatief zoeken.

7 - Wormen, trojan horses en hijackers.
Een bekende hijacker is tegenwoordig Mysearch.com. Deze wordt "meegeleverd" in MesengerPlus 2. Het zorgt ervoor dat er een extra balk met koppelingen komt in IE6, het neemt de complete zoekfunctie over, plaatst vele links in je favorieten en zorgt ervoor dat je startpagina verwijst naar mysearch.com. De startpagina is niet meer te wijzigen na een poosje. De combinatie Spybot Search & Destroyt en Ad-Aware maken korte metten met de ongevraagde gast.

Tegen Trojan horses is veel freeware te vinden op  Download.com (trojans)
Niet gratis maar wel een bekende die goed werkt: PestPatrol

8 - Pop-Up reclame
Er zijn veel programma's die vervelende pop-up's tegen kunnen houden. Bv Popupstopper maar ook Google Toolbar
Een andere mogelijkheid veel reclamebanners (of complete sites) buiten de deur te houden bestaat uit de zogenaamde Supertrick

9 - Spam (ongewenste email)
Een van de grootste ergernissen op internet is het ongevraagd krijgen van reclame en virus emails.
Voorkom dat je email adres overal bekend is, vermeld dus nooit je emailadres open en bloot op een forum bv.
Gebruik je hoofd emailadres alleen voor emailen met bekenden. Maak een of meerdere email accounts aan bij gratis email providers zoals Hotmail of Yahoo en gebruik deze zoveel mogelijk. Als je teveel last krijgt van spam gebruik je dit account niet meer, maar maakt weer een nieuwe aan.
Kun je bij je provider een spamfilter inschakelen, doe dat dan. Ook bij Hotmail kan dit.
Verder zijn er genoeg Spamfilters te koop: Norman SpamWeed , Symantec Norton AntiSpam 2004 en het sharewareproduct SAproxy Pro
En ook gratis oa: Spambayes , MailWasher , Spamihilator , Spamfighter
Hier vind je een test van Spamfilters.

Om te voorkomen dat je Spam en virusmails download zijn er programma's die je emails rechtstreeks op de server lezen (zonder de bijlagen) en kun je beslissen of je ze download of meteen verwijderd.
Bv  Poppeeper is een klein gratis programmaatje dat op zelf te bepalen tijdstippen op de server van je internet-provider kijkt of er emails zijn.
Zonder dat jij die betreffende mail nu binnenhaalt op je pc, kan je deze lezen en beoordelen op de server van je provider. Nu kan jij beslissen welke mails onmiddellijk weg mogen(wissen dus) en welke niet. Deze laatste haal je dan op met je vertrouwde emailprogramma!
Voordeel hiervan is dat je veel spam en ongewenste mail niet eerst hoeft te downloaden om deze te lezen/wissen en dat je zo alleen de emails binnenhaalt die jij wilt. Hij kan ook je Yahoo-account of Hotmail-account checken op nieuwe mail.
Een nuttige uitbreiding is de tweaker

10 - Phishing
Phishing is een sterk groeiende bedreiging op het internet. Op slinkse manieren probeert men vertrouwelijke gegevens van u te krijgen.
Phishing mails vragen u om het toesturen van vertrouwelijke gegevens of lokken u naar nagemaakte sites van bekende bedrijven of organisaties.
Op die site word vervolgens gevraagd om vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers of pincodes in te vullen. Met de gegevens kunnen criminele organisaties valse passen maken of andere fraude plegen.

Informatieve site:
Op http://www.virusalert.nl/ info over de laatste virussen, hoaxes, actiefste virussen, security alerts


Algemeen:
Ik heb geprobeerd om een niet te lang verhaal te maken met toch veel tips.
Het is dus echt niet allemaal compleet, want dat zou een boek vullen
Heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen stuur die dan per IM naar de schrijver van dit stuk.

Disclaimer:
Het gebruik van de hier genoemde tips en programma's is altijd op eigen risico.
Alle informatie is gevonden op internet en ik heb niet alle programma's zelf uitgeprobeerd.
Nieuwere versies kunnen ook afwijken van wat hier geschreven is.
Lees dus goed op de betreffende sites hoe de programma's werken en wat er voor haken en ogen aan (kunnen) zitten.